tiistai 17. tammikuuta 2023

Viro mennyt Pisa-tutkimuksissa ohitse

Hesarin mielipidesivulta poimittua 17.1.2023

Erityisopettajana on pakko kompata tätä todellisuutta. Näin helposti käy, kun aikuiset eivät enää koulussa riitä. Ryhmäkoot liian suuria. Moni tarvitsee tukea. Oppiminen tökkii, kun ei ymmärretä kieltä. Sanavarasto on heikko, riittävän hyvää lukutaitoa ei ole. Some ja älypuhelin antavat oppilaille nopeaa viihdettä.


Vesa Koskiahon kirjoituksesta poimin tämän tiedon:

"Sujuva lukutaito on kaiken oppimisen kivijalka. Viro porskutti tuoreessa Pisa-tutkimuksessa Euroopan kärjessä. Siellä on taustalla osaltaan vaikuttanut vahva kirjallisuuden lukemisen kulttuuri, johon Viron kouluissa edelleen panostetaan."

Kuinka tärkeää onkaan hyvä lukutaito. Myös tarinat ja kulttuuritieto - mielikuvitus ja luovuuskin - välittyvät vahvan lukutaidon kautta.

Kieli ja ajattelu ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Mediatutkija Marshall McLuhan aikoinaan otti kantaa siihen, että media, joka tykittää sanalla ja kuvalla on kuin kuuma media. Se on helppoa ja viihdyttävää - nopeaa tajunnan virtaa, kun taas lehdet, kirjat ja sarjakuvat ovat viileitä medioita. Ne vaativat enemmän tietoisuutta ja keskittymistä. Nuorten aivot ovat muokkautuneet älylaitteiden todellisuuteen - siinä kilpailussa koulu jää kakkoseksi.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti